Artimovci vo Vyšnej Jedlovej slávia Vianoce dvakrát po sebe

05.01.2008 Svidník

Svidník/Vyšná Jedlová 5. januára (TASR) - Rodák z obce Vyšná Jedlová vo Svidníckom okrese Ján Artim slávi Vianoce po ženbe už viac ako tri desaťročia dvakrát po sebe.
Ako pravoslávny veriaci pochádzajúci z obce s 248 obyvateľmi, z ktorých sa 99 percent hlási k pravosláviu, si zvykol na slávenie vianočných sviatkov podľa juliánskeho kalendára 6. januára. Keďže manželka slávila sviatky podľa nového kalendára - prispôsobil sa. \"Má to výhody, Ježiško nám darčeky nosí dvakrát po sebe, \" s úsmevom na tvári uviedol pre TASR Artim. Dodal, že jeho rodina, ale aj rodáci z obce dodržiavajú staré zvyky hlavne v oblasti stravovania a pôstu.
\"Na našich stoloch po celodennom pôste a pobyte v chrámoch na tzv. povečerí s lítiou nechýba med, cesnak, fazuľa či šošovica, \"jucha\" - šťava z kyslej kapusty, pirohy, hubová mačanka (omáčka) a bobaľky s makom. Pravoslávni veriaci sú v pôste dôslednejší, a tak asi do polovice 70. rokov chýbala na našich vianočných stoloch aj ryba, pretože aj ňou ako živým tvorom kolovala krv. Dnes však už aj tento pokrm tvorí štedrovečerné menu, \" doplnil Artim.
Staré zvyky - rituál očisty celej rodiny pri potoku, do ktorého často počas tuhej zimy musel gazda vyrúbať prierubu, aby sa mohli v studenej vode umyť, či nosenie jedál statku do maštale, slama a reťaze pod stolom - vymizli.
Napriek modernej dobe aj mladí pravoslávni veriaci si sviatky Vianoc pripomínajú podľa juliánskeho kalendára. Zavše si kvôli nim vyberajú v práci dovolenku, aby Vianoce oslávili tak, ako sa podľa starých zvykov patrí.
 

Vyberte región